Zimnica u dečjoj ishrani – kada uvesti zimnicu i kako je pripremiti za vaše mališane

Zimnica u dečjoj ishrani – kada uvesti zimnicu i kako je pripremiti za vaše mališane

 

Neizostavan deo prehrane zimi temelji se na fermentisanoj hrani, odnosno zimnici. Za Vaše dete, važno je izvući sve nutritivne vrednosti zimnice, koje obezbeđuju dobro varenje i imaju puno vitamina C. Sa druge strane, zbog specifičnog sastava i ukusa, zimnica često nije najpopularniji izbor u ishrani naših najmlađih.

U nastavku teksta, objasnićemo Vam kada i na koji način da uvedete zimnicu u ishranu Vaših mališana.


Šta je fermentacija hrane?

Pre nego što se detaljno pozabavimo uvođenjem zimnice u dečju ishranu, potrebno je da bolje razumemo sam proces njene pripreme, odnosno fermentacije. Fermentacija predstavlja jedan od najstarijih oblika konzervisanja namirnica. To je proces razgradnje pojedinih komponenti hrane, najčešće ugljenih hidrata, pod uticajem određenih enzima. Za ovaj proces, povrće se stavlja u sirće ili slanu vodu, kako bi se očuvao karakterističan ukus i obilje zdravih sastojaka.

Kada je pravo vreme da uključite zimnicu u ishranu Vašeg deteta?

Iako se sveže povrće postepeno uvodi u ishranu dece još od sedmog meseca, za uvođenje fermentisane hrane treba sačekati najranije drugu godinu života i nakon toga postepeno dozvoljavati male količine. Zato što se proces varenja fermentisane hrane razlikuje od varenja svežeg povrća, potrebno je da dozirate količinu koju dajete svojim najmlađima. Počnite sa jednom namirnicom, zatim pratite kako dete na nju reaguje, pa postepeno dodajte ostale.

Kako pripremiti zimnicu za najmlađe?

Zbog svog karakterističnog ukusa i izgleda, zimnica će deci u ranijim uzrastima biti potpuno strana, te ju je zato potrebno inkorporirati uz hranu koju znate da već vole. Kiseli krastavčići tako mogu da se nađu u njihovom omiljenom sendviču, a ajvar možete da im poslužite kao prilog uz omiljeno meso. Važno je da u ovom ranom periodu izbegavate preterano pikantne opcije koje su previše ljute ili izgledaju previše neobično (poput zelenog paradajza), kako bi se Vaši najmlađi navikli na ukus i teksturu zimnice i počeli sami da se zanimaju za različito povrće.

Ukoliko želite da svojim mališanima pripremite ukusnu zimnicu, pogledajte našu ponudu ovde i pronađite sve što Vam je potrebno!

Blog


Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više

X