KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU DŽEMA, PEKMEZA I MARMELADE?

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU DŽEMA, PEKMEZA I MARMELADE?

Slatki namazi čiji se recepti decenijama prenose sa kolena na koleno – pekmez, džem i marmelada – su obavezan deo svake zimnice. Mnogi ljudi koriste ove tri reči kao sinonime ili nazive za bilo kakav slatki voćni namaz, a čak i oni koji znaju da su u pitanju tri različita specijaliteta nisu sigurni koje su njihove razlike.

Međutim, ova tri namaza razlikuju se po više kriterijuma – od načina pripreme, teksture, pa i do ukusa! Nastavite da čitate i otkrijte kako da ih razlikujete, ali i pripremite.

Džem – Najslađi i najbrži

Džem možete prepoznati po tome su što sadrži celo ili blago iscepkano voće u ujednačeno želiranoj masi, bez izdvajanja tečnog dela. On je po strukturi ređi od pekmeza i marmelade, a najčešće se priprema od jedne vrste voća. Proizvodi se najčešće od koštičavog voća - šljiva, kajsija, breskva, trešnja, ali se može dobiti i od jagodičastih vrsta poput jagode, maline ili ribizle. Od svih slatkih namaza džem je najslađi i najkraće se kuva, što mu daje dosta ređu teksturu u odnosu na druga dva namaza.

Pekmez – Duže kuvanje sa manje šećera

Za razliku od džema, voće za pekmez se secka znatno sitnije. Pored toga, pekmez sadrži mnogo manje šećera (a nekada se pravi i bez šećera), dok u džem obavezno ide određena količina šećera koja mu daje karakterističan ukus. Pekmez se može praviti od jedne ili više vrsta voća, a najčešće su to šljiva i kajsija. Duže se kuva od džema, što ga čini gušćim, ali istovremeno i utiče na njegovu trajnost.


Marmelada – Želatinasta i ujednačena

Možda najlakša za razlikovanje, marmelada se najduže kuva od sva tri namaza i ima karakterističnu želatinastu strukturu. Voće za marmeladu se pasira ili melje, zbog čega ona nikada ne sadrži krupne komadiće voća, a da bi bila maziva, često joj se dodaje i želatin koji ubrzava proces pripreme. Gušća je i od džema i pekmeza, a najčešće se pravi od kajsije, citrusnog, ili jagodičastog voća.

Sada kada znate razliku u načinu pripreme ova tri voćna namaza, spremni ste da pravite svoje ukusne specijalitete. Vaše je samo da odaberete svoje omiljeno voće i vrstu namaza koji želite da pripremite, a sve što Vam je potrebno pronađite na: https://tempocentar.com/sve-za-zimnicu 

Blog


Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više

X