Nutri-Score

NUTRI-SCORE

5 slova i 5 boja za izbalansiranu ishranu
Nutri-Score je inovativni sistem nutritivnog obeležavanja koji na vrlo jednostavan i sumiran način prikazuje nutritivnu vrednost proizvoda kroz pet boja i pet slova.
Nutri-Score sistem obeležavanja nalazi se na prednjoj strani pakovanja, a zasnovan je na naučnom algoritmu koji u obzir uzima nutrijente koje su poželjni u izbalansiranoj ishrani (kao što su vlakna, proteini, voće i povrće) i nutrijente koje bi trebalo ograničiti (kao što su kalorije, zasićene masne kiseline, šećer i so).
Uzimajući u obzir ove nutritivne parametre dobija se odgovarajuća Nutri-Score oznaka.


Na koji način Nutri-Score pomaže da se hranite izbalansirano?
Zahvaljujući Nutri-Score sistemu brže otkrivate nutritivnu vrednost proizvoda, pa vaša ishrana vrlo lako može postati izbalansirana. Naravno, ne treba izgubiti iz vida piramidu ishrane koja insistira na raznovrsnom odabiru namirnica. To znači da se ne treba fokusirati samo na proizvode sa oznakama A i B, a potpuno odreći oznaka D i E, već da proizvode koji imaju „zelenije“ boje možemo konzumirati češće i u većoj meri, u odnosu na proizvode obeležene crvenom ili narandžastom bojom.
Na primer, biljna ulja poput maslinovog imaju Nutri-Score oznaku D jer su bogata zasićenim mastima. Pored ovih, maslinovo ulje sadrži i druge dobre masti koje doprinose izbalansiranoj ishrani.
Nutri-Score se izračunava na 100 g ili 100 ml proizvoda i na taj način olakšava poređenje onih proizvoda koji pripadaju istoj kategoriji. Naravno, treba uzeti u obzir da ne koristimo uvek 100 g / ml proizvoda.  Pa tako, ukoliko želite da začinite salatu maslinovim uljem, često koristite samo kafenu kašiku, a ne 100 ml.
 

Nutri-Score u našim radnjama
U Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama svakog dana se trudimo da pružimo kvalitetnu uslugu i širok asortiman kvalitetnih i bezbednih proizvoda, ali i da kvalitetnim nutritivnim sastavom obogatimo proizvode privatne robne marke, na kojima će se u narednom periodu naći Nutri-Score oznaka.
 

Galete

Galete

Odgovarajuća Nutri-Score oznaka dobija se proračunom na osnovu nutritivnih vrednosti proizvoda. Upravo zato pirinčane galete „natural“ imaju Nutri-Score oznaku A, dok pirinčane galete „so i susam“ Nutri-Score oznaku C, što je posledica dodatka soli.

JAJA

JAJA

Ova dva, na prvi pogled veoma slična proizvoda, imaju različitu Nutri-Score ocenu. Veći sadržaj zasićenih masnih kiselina u omega 3 jajima razlog je zašto ovaj proizvod ima Nutri-Score ocenu B.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više

X